Az oolong tea a teák világának egyik legkülönlegesebb szereplője. Nem csupán frissítő ital, hanem kulturális örökség, amely évszázadok óta az egészség és a hosszú élet jelképe a keleti hagyományokban. Feldolgozása, aromái és hatásai egyedülállók, mivel a zöld és fekete tea között helyezkedik el. Félig fermentált tea, amely magában hordozza mindkét tea előnyeit.

Az oolong tea Kínából, főként Fujian és Guangdong tartományból, valamint Tajvan hegyvidéki ültetvényeiről származik. Egy híres legenda szerint egy teatermesztő vadászatra indult, és a frissen szedett levelek oxidálódtak, amíg távol volt. Amikor visszatért, elkészítette a teát – az íz pedig olyan lenyűgöző volt, hogy új hagyomány született. A teát róla Wu Longnak nevezték el, ami magyarul „fekete sárkányt” jelent.
Az elnevezés utalás lehet:
Az oolong tea hatóanyagok gazdag forrása, többek között tartalmaz:
A polifenolok javítják az érfalak rugalmasságát, csökkentik az LDL („rossz”) koleszterinszintet, lassítják az öregedési folyamatokat, továbbá támogatják az immunrendszer antioxidáns védelmét. Az oolong tea koffein tartalma mérsékelt, ami elsősorban a feldolgozási módtól függ. A koffein fokozza az éberséget, a koncentrációt, valamint serkenti az anyagcserét, így a zsírégető folyamatokhoz is képes hozzájárulni. Az L-theanin egy különleges, nyugtató hatású aminosav, amely képes a stressz és szorongás tüneteit csökkenteni anélkül, hogy elálmosítana. A koffeinnel együtt kiegyensúlyozott energiaszintet és mentális fókuszt biztosít. Az oolong tea kisebb mennyiségben, de tartalmaz számos mikrotápanyagot, így hatékony segítség lehet ásványianyag-pótlásban és a szervezet méregtelenítő folyamataiban is.
Az oolong-tartalmú termékek tartós fogyasztásával elősegíthetjük szervezetünk zsírbontó folyamatait.
Figyelem-javító, emésztést serkentő, zsírégető, bőr- és hajszépítő hatású tea.

